Persoonlijke aandacht voor een afscheid dat past bij mens en dier

Milieuvriendelijke uitvaart

Ook in de uitvaartzorg is duurzaamheid een zeer belangrijk onderwerp. Brenda Molenaar Uitvaartzorg denkt met u mee om uw wensen daaromtrent vorm te geven.

Bij verduurzaming in de uitvaartzorg kunt u denken aan bijvoorbeeld

  • ecologische kisten of manden, de Loop Living cocoon (foto)
  • Electrische rouwwagen, loopkoets, uitvaartfiets, koets met paarden, rouwbakfiets
  • Rouwkaarten en liturgieën/programma’s van gerecycled papier
  • Begraven op een natuurbegraafplaats: Op een natuurbegraafplaats zijn de doelstellingen gericht op verbetering van de natuur. Bij het begraven zijn alleen vergankelijke materialen toegestaan en zijn er geen blijvende grafmonumenten. Op sommige natuurbegraafplaatsen kan een zwerfkei geplaatst worden als grafmarkering. In Nederland zijn een aantal natuurbegraafplaatsen zie https://www.natuurbegravennederland.nl/ voor meer informatie.
Loop-Living

Wikkelgoed een zachte uitvaart

Een verrassend en zacht alternatief  

Wist u dat een kist niet noodzakelijk is bij een uitvaart? Volgens de wet moet een overledene bedekt zijn, en dat kan dus ook met een omhulling van stof. In een lijkwade gewikkeld is een overledene toenaderbaar, dichtbij en zacht. Dit maakt het nemen van afscheid persoonlijker. Om een lijkwade te gebruiken is ook een draagbaar nodig, bijvoorbeeld van hout, wilgentenen of bamboe. In lijn met onze visie over natuurlijk afscheid worden al onze producten gemaakt van natuurlijke materialen.

Pionierend familiebedrijf 

Wikkelgoed is 20 jaar terug opgericht door Monique Rang. Zij was een pionier op het gebied van lijkwaden; bijna niemand kende het concept, maar zij geloofde in de kracht van zachtheid en nabijheid. Inmiddels heeft haar zoon Robbe het stokje overgenomen. Hij zet haar missie voort om een alternatieve uitvaart voor iedereen bereikbaar te maken. Zelf pioniert hij op het gebied van nieuwe duurzame uitvaart-methodes zoals resomeren en composteren, waar Wikkelgoed passende producten voor ontwikkelt.

Meer informatie over Wikkelgoed lees je hier https://www.wikkelgoed.nl/ 

 

Resomeren

Een uitvaart met watercrematie is hetzelfde als een uitvaart met vlamcrematie. Watercrematie maakt gebruik van een oplossing op waterbasis om het natuurlijke proces dat het lichaam na overlijden doormaakt, te versnellen.

Het lichaam wordt in een kist of lijkwade van biologisch afbreekbare materialen geplaatst en vervolgens zorgvuldig in een waterkamer geplaatst.

In plaats van vuur te gebruiken, combineert crematie met water een oplossing op basis van water en alkali en deze zachte methode versnelt het natuurlijke proces dat het lichaam aan het einde van het leven doormaakt.

Het proces duurt gemiddeld 3-4 uur en eenmaal voltooid wordt de pure witte bot-as die overblijft in een urn teruggegeven aan de familie, zoals dat gebeurt bij vlamcrematie.

Dus buiten een stiller en minder milieubelastend proces dan vlamcrematie zal het publiek geen echt verschil zien met het uitvaartproces of het terugbrengen van as.

De eigenlijke term Resomatie is zorgvuldig gekozen met behulp van “Resoma”, wat een Grieks/Latijnse afleiding is voor “wedergeboorte van het menselijk lichaam”, d.w.z. het lichaam terugbrengen naar de organische basiscomponenten en de snelle en heilzame terugkeer naar ons ecosysteem om opnieuw te worden -gebruikt zoals de natuur het had ontworpen. Ons lichaam leent alleen die eindige organische/anorganische bouwstenen tijdens ons leven en we moeten ze uiteindelijk teruggeven. Dit gebeurt bij watercrematie net als bij natuurlijk begraven.

De belangrijkste verschillen zijn het verminderen van de steeds grotere negatieve impact op ons kwetsbare milieu.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over dit proces, dan kunt u daarvoor natuurlijk bij mij terecht.

Het feitelijke resomeren kan momenteel nog niet in Nederland of de omringende landen plaatsvinden, maar zodra dit wel toegestaan wordt, zal ik dat zeker vermelden.

Een waardig afscheid voor dieren

Wij staan dag en nacht voor u klaar

afscheid-nemen-van-dieren

Werkwijze

Wanneer iemand overlijdt in uw omgeving, dan moet er veel geregeld worden. Wij nemen u graag zoveel mogelijk zorg uit handen. Wij ondersteunen u bij alle stappen die genomen moeten worden en alle keuzes die u moet maken.

Nazorg met brenda

Nazorg

In geval van een overlijden breken voor nabestaanden moeilijke tijden aan. Steun bij het emotionele verwerkingsproces kan gegeven worden door familie , vrienden, de uitvaartverzorger, internet, professionals (via huisarts) en natuurlijk de tijd.